L’AEES Dincat i la Federació Dincat es reuneixen amb el President de la Generalitat
El passat 23 d’octubre l’AEES Dincat i la Federació Dincat van mantenir una reunió amb el President de la Generalitat, el Molt Honorable Senyor Joaquim Torra; el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, el Senyor Chakir el Homrani; i el Director General d’Economia Social, el Senyor Josep Vidal.
Durant la trobada, es van exposar els temes que més preocupen al nostre sector. Per la part de l’AEES Dincat, en Manel Palou i la resta de representants de l’entitat vam exposar la greu situació financera del sector, tant dels Centres Especials de Treball, com dels Serveis Assistencials a persones amb discapacitat intel·lectual. En el cas dels centres especials de treball, es va apuntar que cal definir un nou model més flexible que doni resposta al problema de l’envelliment prematur de les persones i que incorpori la formació DUAL com a mecanisme per millorar l’ocupabilitat, entre altres
També es va exposar que a aquesta situació es suma l’increment del Salari Mínim Interprofessional, que tot i ser una bona notícia, genera uns canvis que d’un dia per l’altre posen en risc la previsió econòmica de les entitats i la seva capacitat per pagar salaris, especialment dels CETs on la majoria de les persones treballadores són persones amb especials dificultats i subjectes al SMI.
En relació als serveis assistencials, es va exposar que la situació financera també és molt delicada, amb mòduls de finançament dels serveis que porten prop d’una dècada congelats i que suposen una càrrega immensa per les entitats. Concretament es va traslladar que cal un increment dels mòduls, sent conscients que la recuperació serà gradual, però que cal començar-la urgentment i amb una planificació per aconseguir l’actualització efectiva en un horitzó temporal definit.
Des de l’AEES Dincat es va afegir que cal impulsar un marc legal d’acció concertada que permeti la supervivència del model català d’atenció a les persones amb discapacitats intel·lectuals. En els últims 50 anys, les entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre han atès les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament seguint criteris d’excel·lència i de qualitat, oferint una atenció integral a la persona i amb un fort arrelament territorial. A hores d’ara aquest model està amenaçat i per poder salvar-ho cal treballar en el desenvolupament d’una llei on fos possible l’acció concertada com instrument específic de col·laboració entre la Generalitat i les entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre.
Per la seva banda, el President de la Generalitat va mostrar la seva més ferma implicació amb la discapacitat intel·lectual: “tenim el tema de la discapacitat intel·lectual molt, molt, molt a sobre la taula”, va declarar.
Durant la reunió es van anar comentant alternatives per donar resposta a les necessitats que havia manifestat el sector i el President va manifestar que n’havien pres nota i que treballarien dins les seves possibilitat per donar-hi resposta.