NP | Dincat segueix esperant mesures extraordinàries per garantir els llocs de treball de les persones amb discapacitat intel·lectual
Barcelona, 15 de maig de 2020.- Tot i valorar positivament l’anunci fet ahir pel Govern de Catalunya, on es presentava la convocatòria de tres subvencions destinades a polítiques actives d’ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual, Dincat, principal representant del sector a Catalunya, recorda que aquestes mesures, en cap cas, són extraordinàries ni mobilitzen nous recursos econòmics. Al mateix temps, Dincat considera que aquestes mesures arriben tard, havent-se generat durant moltes setmanes més incertesa i inseguretat. D’altra banda, respecte les necessitats i problemes de les entitats de la discapacitat intel·lectual, són insuficients. Dincat considera un primer pas bàsic el pagament de bestretes i la reactivació de convocatòries ordinàries, però esperen que el Govern no doni per assolits els reptes que tot just comença a afrontar.
Dincat recorda l’enorme inseguretat viscuda les darreres setmanes a l’espera d’una resposta per part de la Generalitat, i posa de manifest que no s’ha donat resposta a moltes de les demandes del sector que no s’han acceptat. Entre les principals reclamacions, que ja eren necessàries abans de l’inici de la pandèmia, hi ha l’increment, durant aquest 2020, de les subvencions del Salari Mínim Interprofessional fins al 75%, segons les dificultats d’inserció laboral, o la necessitat d’una convocatòria de subvenció d’inversions pel manteniment i la creació de nous llocs de treball. A més, també s’ha reclamat en nombroses ocasions la constitució d’una taula de diàleg per revisar l’actual model que té moltes fragilitats i per concretar les mesures de reactivació econòmica que garanteixin un futur digne per les persones amb discapacitat intel·lectual, en forma de Pla de Xoc. No són temps de mesures ordinàries sinó de respostes extraordinàries si es vol garantir el dret al treball de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Els responsables dels centres especials de treball, que arrosseguen una situació crítica des de fa més de 10 anys , continuen preocupats per la seva viabilitat econòmica, i asseguren que cal continuar treballant amb urgència en aquesta línia per tal de complir amb el compromís social que garanteixi el manteniment i la creació d’ocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual.