NP| Dincat agraeix la paga extra als treballadors de residències però reivindica un finançament digne que protegeixi el col·lectiu
• Tot i valorar positivament la compensació, la representant del sector de la discapacitat intel·lectual recorda que el que realment urgeix és la revisió de les tarifes, amb l’objectiu d’enfortir el sistema i dignificar el treball dels professionals, no només de forma puntual
Dijous 18 de juny de 2020. Dincat, principal representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, valora positivament la paga extra de fins a 900 euros a tots els treballadors de residències que presten servei a persones amb discapacitat intel·lectual anunciada pel Govern de la Generalitat. Tanmateix, considera que el que realment urgeix al col·lectiu és la revisió del finançament que perceben les entitats del sector per tal d’enfortir els serveis de forma permanent.
Els treballadors de residències han estat combatent la Covid-19 de manera directa i han fet front a una situació extrema i complexa, inicialment amb manca de recursos i sense preparació prèvia per atendre una situació de crisi sanitària. De fet, davant la lenta resposta de les administracions, les entitats van haver de fer un sobreesforç econòmic i humà per garantir la seguretat dels seus usuaris i treballadors. Per això, Dincat agraeix que la Generalitat reconegui la tasca d’aquests professionals, que han fet un sobreesforç físic i emocional i que han demostrat un compromís i implicació admirables. A més, l’organització es mostra satisfeta amb què el Govern hagi rectificat i hagi inclòs, finalment, també, als professionals dels centres privats amb finançament totalment o parcialment públic.
Dincat manifesta, però, que la crisi sanitària ha evidenciat la necessitat urgent de reforçar el col·lectiu que presta servei a les persones amb discapacitat intel·lectual, que arrossega una situació crítica des de fa més de 10 anys. L’eterna congelació dels mòduls i tarifes que sustenten els serveis ha dificultat durant molts anys la gestió de les entitats i els professionals i, en arribar una crisi sanitària com la de la Covid-19, el sector ha arribat al seu límit. L’increment de tarifes iniciat el 2019 per part del Govern no és suficient i el sector dels serveis social reclama, des de fa temps, una apujada d’aproximadament el 9% per aquest 2020. Per aquest motiu, Dincat reivindica una revisió del finançament que rep el col·lectiu, amb l’objectiu d’enfortir el sistema i dignificar el treball dels professionals, no només de forma puntual, sinó al llarg de tot l’any.